top of page
  • תמונת הסופר/תאייל הראל

אדריכלות במגזר הכפרי

ליה צור דדון גדלה בפרבר באפ סטייט ניו יורק באזור מוקף יערות ופארקים כילדה מחוברת לטבע עם חיבור עמוק ושורשי לאדמה. היא מאוד נהנית לשתול עצים, פרחים, צמחים ולחוש את הטבע. כשעלתה לישראל בגיל 18 התחברה מאוד לישובים במרחב הכפרי, מושבים, קיבוצים וישובים קהילתיים. המציאות וגם הזוגיות משכו אותה לכיוון מושב יגל הסמוך לנתב"ג.


אחרי שסיימה לימודי אדריכלות ותכנון ערים בטכניון היא התחילה בתכנון ובניית הבית הפרטי שלה, המשיכה עם תכנון ביתם של השכנים במושב, ומשם השאר היסטוריה: שמה של ליה צור דדון עבר מפה לאוזן ומאחוריה כבר 33 שנות התמחות כאדריכלית בנין במגזר הכפרי. "היום אנחנו מגישים תוכניות ב-18 ועדות מקומיות ברחבי הארץ", אומרת צור דדון, "מלב השרון בצפון, דרך מטה יהודה במזרח, שער הנגב בדרום ועד לרמת גן".






מה הידע שצריך כדי להתמחות באדריכלות במגזר הכפרי?

"נדרש ידע בנושאי הרישוי אשר נעשים מול ועדות מקומיות ולא מול עיריות. לכל ועדה הנחיות מרחביות משלה, וכמעט לכל מושב יש זכויות בנייה שונות שצריך להכיר לפני שמתחילים לתכנן. בנוסף, אחד היתרונות של המשרד שלנו הוא בכך שאנחנו מנוסים בכתיבת תב"ע (תוכנית בניין עיר). אנחנו מתכננים תב"עות בהיקף של יישוב שלם לתוספת זכויות ליחידת דיור שלישית בנחלה. משרדינו מטפל בעשרות תב"עות נקודתיות המאפשרות פיצול מגרשים מנחלה, הוספת מטרים לבניה ועוד".


למשרד של ליה צור דדון ניסיון של שנים רבות בהגשת בקשות להיתר מול ועדות מקומיות ומערכת רישוי זמין. בזכות היכרות עם תהליכי התכנון והבניה, זכויות הבנייה, הגבלות והנחיות הוועדות והבנה בתכניות בנין עיר, ליה יודעת לכוון לפתרונות יעילים ופעולות מקצועיות ואפקטיביות לתכנון ורישוי במושבים. במשרד מייעצים ומשתפים פעולה עם עורכי דין, יזמים, שמאי מקרקעין, ראשי ועדות אגודה ובעלי מקצוע נוספים. המשרד מתמקד במתן פתרונות מותאמים אישית עבור כל לקוח על ידי הבנת הצרכים הייחודיים שלו. מתבצע מחקר מקיף, תכנון מדויק, וטיפול מקצועי בהשגת ההיתרים הדרושים. בנוסף, ניתנות גם הדמיות להמחשה, שמסייעות ללקוח להבין ולתאר באופן ברור את הפתרונות המוצעים.



"אנחנו יודעים מהן זכויות הבנייה במגרש ברוב המקרים, ובהתאם לכך יודעים איך לגשת לתכנון עוד לפני שפונים לוועדה המקומית לבקש מידע תכנוני", מדגישה צור דדון, "אנחנו טיפלנו ומטפלים בכ-60 יישובים ברחבי הארץ בכל הקשור לתכנון במשק: תכנון וילה, בריכת שחייה, הסדרה, משרד לפל"ח (פעילות לא חקלאית) או מחסן פל"ח, וגם מבנים חקלאיים כולל אורוות סוסים ומבנים חקלאיים נלווים. אנחנו מתכננים את הפיתוח בשיתוף יועץ גינון או אדריכל נוף. שיתוף פעולה עם בעלי המקצוע מאפשר לנו להביא לפיתוח מתוכנן ומושקע, שמתאים בצורה מיטבית לסביבה הטבעית".



מה את הכי אוהבת במקצוע?

לתכנן ולפתור בעיות תכנוניות. אני אוהבת פזלים, לפעמים הוא תלת ממדי ולפעמים פזל מחשבתי-תכנוני, משפטי. אני אוהבת להפעיל את הראש".

מהם מקורות ההשראה שלך?


"עקרונות התכנון של היוונים. תכנון עבורי הוא דבר מאוד לוגי, לכן בשלב התוכנית הדו ממדית אני כבר מדמיינת את המודל התלת ממדי בראש, ואיך כל קו משפיע על  החזיתות.  בכל תכנית קיים שילוב של פונקציה ואסתטיקה עם כללי משחק קבועים ביניהן. האתגר הוא למצוא את האיזון ההרמוני ליצירת חלל ומעטפת שהם גם אסטטיים וגם פונקציונליים.

"ישנם גם עקרונות בסיסיים שמגדירים לנו עובדות בשטח, מקורם בסביבתנו: מושב בשבילי הוא טבע, והאלמנטים של הטבע כוללים שמש, רוח, נוף, טופוגרפיה ואוריינטציה של המגרש. לפעמים אני משתמשת באלמנטים של בנייה ירוקה בצורה של פתחים עליונים לזרימת אוויר טבעי, הצללה עצמית, תכנון מיקום וגודל של פתחים ופרגולות, בהתאם לחישוב זוויות השמש וכד'.

"החיבור של המבנה עם הטבע והדיאלוג הנוצר בתפר הם נושאים מרכזיים בתכנון שלי. כשאנו עוברים ליד הפתחים השונים בבית, אנו נחשפים לנוף הטבעי שסביבנו. בכל בוקר, כשאנו קמים, אנו צופים בנוף יפה ומרהיב מעבר לחלונות. בסלון, מטבח ובפינת האוכל מתחברים לנוף של השטחים הפתוחים, עצים, שמיים, נוף, בריכה ואלמנטים של מים, דרך ויטרינות גדולות המובילות למרפסות מקורות ע"י פרגולות עם מבטים רחבים למראות הירוקים של מושב. זו החוויה שאני שואפת ליצור בבתים שלי".




מדוע חשוב לבחור באדריכל עם התמחות במגזר הכפרי?

"לקוחות שביקרו אצל מתכננים אחרים לא תמיד קיבלו את הגישה וההבנה המתאימה למגזר הכפרי, ובסופו של דבר פנו אליי לעזרה. המגזר הכפרי הוא סביבה מורכבת המכילה מגוון אפשרויות, ולכן חשוב להבין את הייחודיות של כל מגרש יחד עם הצרכים של הלקוח. בזכות ניסיוני הרב בתחום, אני מכירה היטב את האפשרויות והמגבלות של המגזר הכפרי ויכולה להציע פתרונות אפקטיביים וכלכליים ללקוחותיי. המיומנות שלי מאפשרת לי למצוא את הנתונים המדויקים, לשים את הדגשים הנכונים, ולבצע את הפעולות הנדרשות על מנת להביא לתכנון איכותי, כלכלי ואסתטי המתאים למגרשים במושבים במגזר הכפרי."






Comments


bottom of page