top of page
  • תמונת הסופר/תאבי יופה

אומנות פונקציונלית

אחרי שסיים בהצלחה פרויקטים גדולים בארץ ובעולם, ועם שלל פרסים בינלאומיים שבהם זכה משרדו לאורך השנים, לאדריכל מיכי סתר יש עוד חלום אחד שהוא מחפש להגשים בענף האדריכלות.

 


צילום לילך תוינה
צילום | עוזי פורת
"אני רוצה לתכנן מוזיאון שיהווה יצירת אומנות פונקציונלית ויהיה מאוד פשוט להתמצא בו", מגלה סתר, "אחת הרעות החולות במוזיאונים שהמבקר לא יודע איפה להתחיל ואיפה לסיים, ובצורה הזו הוא מדלג על חלקים רבים כי הוא לא ידע שהם שם".






איך אתה והמשרד שבבעלותך סתר אדריכלים ניגשים לפרויקט חדש?

"כל תכנון מתחיל בחקירה ובלימוד החברה שמולה אנחנו עובדים. אנחנו מנסים להתחבר לדי.אנ.איי ולתרבות הארגונית שלה. המטרה שלנו בכל פרויקט זה לספר את הסיפור של החברה דרך העיצוב. לפעמים יש לחברה סיפור מאוד ברור ומאוד פשוט, כמו עסק שמתעסק בצ'יפים, אז נעזרנו בעולם הצ'יפים בעיצובים השונים במשרד. או במקרה של חברה ליישור שיניים נעשה מחיצות עקומות דווקא, כדי שיהיה אפשר ליישר אותן. אין העתק-הדבק בתכנון שלנו, ועם כל חברה אנחנו מתחילים הכל מאפס כדי לייצר נראות אחרת. יש חברות שמתקשות לאתר או לספר את הסיפור שלהן, והתפקיד שלנו בתהליך הוא לזהות אותו ולסייע להן בפיתוחו".





זה בעצם להמציא את עצמך מחדש בכל פעם.



"יש לנו המון ניסיון מהעיסוק עם חברות בינלאומיות, מהן אנחנו לומדים על דברים שחברות ישראליות לא מתעסקות איתם כמו האקוסטיקה, בנייה ירוקה או ה-well being. חברות בינלאומיות משקיעות סביב משאב העובד הרבה מאוד אנרגיה, בעוד שחברות ישראליות פחות".


אחת המהפכות בעבודת החברות היתה המעבר להיברידיות, שהיוותה המשך לשינוי מעבודה בחדרים ל-open space. ולדברי סתר חברות שעשו את המעבר הזה בצורה טובה, זכו לתוצאות מדהימות מצד העובדים. "עובדים ידעו להתמודד עם זה", סיפר סתר, "תכננו את קמפוס בנק דיסקונט שבמסגרתו עובדים עברו מחדרים לחללים פתוחים. זה היה כמו ניתוח לב פתוח בסביבת העבודה אבל התגובות היו טובות".





ועכשיו אתם רוצים לפתח סביבת עבודה נוחה יותר לצוותים רפואיים. מה זה אומר בפועל ועד כמה השקעה בסביבת עבודה טובה היא גם השקעה בעובד?

"הייתי רוצה בחזון שלי לשדרג את כל הסביבה הרפואית, אבל אני מודע לבעיות התקציב שם. יש שני פנים לסביבת העבודה, פן אחד הוא של העובדים שמבלים שם שעות רבות ופן שני הוא המבקרים. זה נורא תלוי גם במה חברה רוצה לשדר, כשיש כאלה שהפשטות היא הדבר החשוב עבורן. יש חברות שמשקיעות המון כסף בנושא הזה, אבל לא רואים את זה. לי, לעומת זאת, חשובה החוויה. לתת חוויה לעובד וגם למבקר".




מה אתה הכי אוהב במקצוע?

"זה מקצוע שהוא תענוג, עיסוק בדברים שהם כיף. כל פרויקט הוא עולם ומלואו וגם כיף לקבל מחמאות כשמסיימים את העבודה. אני לפעמים יושב, שומע סיפור של חברה ואומר לעצמי 'וואו'".











מהם מקורות ההשראה שלך?


"כל בוקר שלי מתחיל בשעה מאוד מוקדמת בים בהליכה, בשחייה, בחתירה על סאפ. שם אני יכול להתחבר לעצמי וזו התרפיה שלי. אני מברך על ההרגל הזה שקורה כבר 15 שנה. הזריחה משפיעה על החיים שלי וגם העובדה שכל יום בעבודה נראה אחרת. אין ימים שהם אותו הדבר".





Comments


bottom of page