top of page
  • תמונת הסופר/תאייל הראל

"המתמטיקה של העיצוב"


אילנה סלזנב היא מעצבת תעשייתית ובעלת סטודיו RDD, ראשי תיבות של Research Development Design.

היא יוצרת מתוך מחקר וחוקרת יצירה. כיום, בנוסף לפיתוח, עיצוב וייצור מגוון מוצרים, היא עוסקת גם בפיתוח של שיטת "המתמטיקה של העיצוב" שמאפשרת לה, ובשאיפה גם למעצבים אחרים שיבחרו להשתמש בה, להישען על סט כלים ברור כדי לפתור בעיות עיצוביות באופן הכי חדשני ויצירתי שאפשר.





״כשהייתי בצבא פגשתי את אבי אחר הצהריים בקניון רמת אביב (היתרונות של שירות בשדה דב). בחרנו מתנת יום הולדת לאמא שלי ואחר כך ישבנו לקפה. אבי, איש רציני שתמיד חושב עשרה צעדים קדימה, לפחות, שאל אותי מה אני רוצה לעשות אחרי הצבא. באותו זמן עוד לא היתה לי תכנית מוגדרת אבל ידעתי שאני רוצה ללכת לתחום יצירתי. יצא לי לחוות יצירה "יש מאין" במסגרת מגמת המחול בתיכון ורציתי ללכת לכיוון שיאפשר לי לשחזר את החוויה הזו. אבי, שעסק ברוב שנותיו המקצועיות בתפקידים טכנולוגיים והנדסיים למיניהם, טען שגם בהנדסה ובמדעי המחשב יש יצירתיות. לקח לי קצת זמן להבין את זה, אבל בסופו של דבר נפל לי האסימון שהוא צודק.״

כולנו מפעילים את השריר היצירתי ברמה כזו או אחרת בחיינו המקצועיים והאישיים. בין אם ביצירה של פסל, מבנה, סרט, תסריט, תכנה, גאדג'ט, כלי רכב, הפעלה לילדים ביום ההולדת או מתכון.


המתמטיקה של העיצוב - חשיבה בתוך הקופסא:

"במילים אחרות אנו צריכים לעבוד בצורה שיטתית ובתבניות, בדיוק כמו בעולם הראלי, במתמטיקה. בעולם המתמטי יש שיטות שניתן לעבוד איתן ובעזרתן להגיע לתוצאות מהירות, יצירתיות וחדשניות לשאלות עיצוביות ולפיתוח מוצרים.





את תהליך הפיתוח שלה מתחילה אילנה מצילומי נשים @zoom_the_life מהן היא גוזרת צורניות ומנסה להגיע לכמה שיותר צורות שונות אשר נשענות על קווים מתוך הצילום המקורי. על חלק מהצורות הללו היא עושה מניפולציות של הכפלה, החסרה וחלוקה (נוסחאות מתמטיות בסיסיות) וכך יוצרת משהו חדש. "לרוב אני הולכת נגד האינטואיציה, לא הולכת למקום הקל והנוח. זה המקום שבו נוצרים דברים מעניינים וחדשניים." השיטה המדויקת שבה היא עובדת מאפשרת לה להבין איזה תהליך הצורה עברה, לחזור לרגעים הטובים ולשחזר אותם, להסביר כל בחירה וכל החלטה ולעבוד מתוך ידע וכוונה ולא מתוך כאוס.


כל אחד יכול בקלות ליישם את השיטה שלה או לפתח שיטה משל עצמו, שעובדת עבורו. העיקר למצוא הגיון, תבניתיות וכוונה בתוך תהליך היצירה. ככל שאני חושבת על זה יותר, זה מזכיר לי עקרונות רבים שלמדתי בלימודי עיצוב פנים בשנקר, שם עבור כל פרויקט סטודיו פיתחנו שיטות מחקר ומתודולוגיות שמתוכן הגענו לצורניות כלשהי. שום דבר לא היה סתם ונדיר שהיו תוצאות מקריות.






אילנה זכתה לפרס היוקרתי בשבוע העיצוב במילאנו : Design Award Competition



מדובר בתחרות שבה משתתפים מיטב המעצבים לצד מעצבים בראשית דרכם והיא פותחת שעריה לכולם – מעצבים, אדריכלים, מותגים וחברות מכל שדות העיצוב. מדי שנה מתמקדים הפרויקטים בחדשנות, טכנולוגיה, עיצוב ויצירתיות. בתום התחרות מוענק פרס A במטרה "לדחוף" את הזוכים הלאה להצלחה.








לקריאה בהרחבה על שבוע העיצוב במילאנו ועל העשייה של אילנה מוזמנים לבקר באתר :


http://www.studio-rdd.com/posts/







Comments


bottom of page