top of page

ליה צור דדון | תכנון חכם שחוסך לכם כסף

  • תמונת הסופר/ת: אבי יופה
    אבי יופה
  • 23 במרץ
  • זמן קריאה 2 דקות

כשמאחוריה 33 שנות ניסיון כאדריכלית בנין ותכנון ערים, לליה צור דדון נקודת מבט רחבה ומעמיקה על תכנון במגזר הכפרי בישראל שהלך והשתנה לאורך השנים. כאדריכלית ותיקה, צור דדון חושפת את האתגרים בתהליך הבנייה במרחב הכפרי ומסבירה כיצד להתמודד איתם בהצלחה.



"אנשים שמחפשים לבנות היום בית, לא תמיד מודעים למורכבות התהליך", מציינת צור דדון, "החל מהנחיות וההגבלות התכנוניות, דרך הבירוקרטיה הסבוכה ועד לעלויות ומשך זמן הבנייה, ישנם גורמים רבים שיכולים להשפיע על התוצאה הסופית".

 

צור דדון, שגדלה בסביבה כפרית בארה"ב, מספרת על חיבורה העמוק לטבע ועל האופן שבו חוויות אלו השפיעו על בחירתה להתמחות בתכנון כפרי. עם עלייתה לישראל, אחרי שסיימה לימודי אדריכלות ותכנון ערים בטכניון בחיפה, היא התיישבה במושב יגל והקימה את משפחתה. שם התחילה בתכנון ובניית הבית הפרטי שלה, המשיכה עם תכנון ביתם של השכנים במושב, והשאר היסטוריה - קריירה עשירה ומגוונת בתחום האדריכלות הכפרית.


צור דדון מספרת כי מאז תחילת דרכה בעולם האדריכלות חלו שינויים רבים בתחום התכנון והבנייה בישראל בשנים האחרונות. צור דדון מתייחסת למערכת רישוי זמין ולהשפעתה על עבודתם של אדריכלים, ולעלייה המשמעותית בזמן ובמורכבות הנדרשים להשגת היתרי בנייה בישראל.


איך את מסבירה את השינוי הזה?

"הקמת מערכת רישוי זמין נועדה במקור לייעל ולתעד את כל השלבים לקבלת היתר באמצעות מערכת ממוחשבת אחידה בכל הרשויות המקומיות. המערכת הארצית, הפועלת בענן, שינתה את כללי המשחק. כיום, כל אישור שדרוש - בין אם זה אישור מהנדס, אישור אינסטלציה או אישור כיבוי אש - צריך להגיע אלינו, האדריכלים. אנחנו סורקים ומעלים את כל המסמכים הללו לענן. למעשה, הפכנו למנהלי הפרויקט, אחראים על תקינות התוצרים ומהווים את צינור התקשורת בין הוועדה לכל הגורמים המעורבים."

"עם השינוי הטכנולוגי, המעבר למערכת רישוי זמין גולגל בסופו של דבר לכיסו של הלקוח. עומס העבודה הנוסף, שמוערך בכ-30%, מתבטא בעלייה בשכר הטרחה", מסבירה צור דדון, "לצערי, ישנם אדריכלים רבים המתקשים להסתגל למערכת החדשה, וזה פוגע גם באיכות העבודה האדריכלית".

לדבריה, ללקוחות אין הרבה מה לעשות בנידון, מלבד לבחור אדריכל שמכיר היטב את המערכת ויודע להתנהל מולה ביעילות. "חשוב להיות עם היד על הדופק, לתקשר עם האדריכל באופן שוטף, ולספק לו את כל המסמכים הנדרשים בזמן", היא מדגישה. "למשרד שלנו, למזלנו, יש ניסיון רב בעבודה עם רישוי זמין, ואנחנו מצליחים להתמודד עם האתגרים."



איך מתמודדים?

"במשרד שלנו פיתחנו מערכת ייחודית שממפה את כל תהליך הבנייה, מהפנייה הראשונה ועד לקבלת המפתח. המערכת מאפשרת לנו לנהל את הפרויקט בצורה יעילה ולעקוב אחר כל שלב: תכנון, רישוי, ביצוע ופיקוח. היא מסייעת לנו להתמודד עם המורכבות והבירוקרטיה הכרוכות בתהליך הבנייה, שכוללות איסוף של עשרות אישורים מבעלי מקצוע שונים, כמו מהנדסים, יועצי אינסטלציה, יועצי כיבוי אש ועוד. בעבר, היה אפשר להוציא היתר בנייה בתוך מספר חודשים. כיום, בגלל המורכבות והבירוקרטיה, התהליך יכול לקחת שנה וחצי ואף יותר. בשל שינויים בהנחיות רשות מקרקעי ישראל, יש מקרים שבהם ההמתנה להיתר נמשכת אפילו שלוש שנים".


למשרד של ליה צור דדון ניסיון של שנים רבות בהגשת בקשות להיתר מול ועדות מקומיות ומערכת רישוי זמין. בזכות היכרות עם תהליכי התכנון והבניה, זכויות הבנייה, הגבלות והנחיות הוועדות המקומיות והבנה בתכניות בנין עיר, צור דדון יודעת לכוון לפתרונות יעילים ופעולות מקצועיות ואפקטיביות לתכנון ורישוי במושבים. 


"הגעתי לארץ בגיל צעיר ואני חיה פה כבר 40 שנה", מסכמת צור דדון, "אני מעריכה שבשנים הקרובות תהיה חזרה המונית של יהודים מרחבי העולם לישראל, שתייצר דרישה ליחידות דיור רבות ותביא לשגשוג בשוק הבנייה, ובמיוחד במרחב הכפרי".





 
 
 

Comments


אם מעניין אתכם לשמוע פרטים, להצטרף לקהילת ההשראה, לפרסם, לסייע או לקחת חלק ביוזמה מרתקת זו תגידו: אני, מלאו פרטים ונחזור אליכם 

Thanks! Message sent.

© 2024 by one adv.    tel: 03-5613336  

bottom of page