כבר בפסקה הראשונה בספר מרגישים גל של שינוי. הספר נפתח בגן הילדים, כאשר ילדה נרגשת להציג ציור שציירה לצוות הגן, הצוות מזעיף פנים ומעיר ש״אסור, אסור לצאת מהקווים״ בנקודת הזמן הזו המרדנות פורצת ׳כי אצלה זה הגיוני׳, הנרטיב משתנה והיא מפליגה בדמיון.
ספר ילדים קסום, מלא בתובנות, מעודד חשיבה יצירתית ומעשיר בחשיבה פתוחה ללא תקרות, פרי עטה של טלי ד.לבנת מזמן מסע מעורר אל מחוץ לקווים. בראיון למגזין משתפת הסופרת במקורות ההשראה והבחירות הספרותיות.
עלילת הספר "מַרְדָנוּת פִּנַּת הַשְׁרָאָה" נרקמה לפני השינה, כשהבית מתכסה בשמיכה ונרגע. בין פיהוק לחיוך, נולדו דמויות כובשות. בסיפורנו, ילדה מציירת ציור ונרגשת להראותו לצוות הגן שמזעיף פנים ואומר "אסור אסור לצאת מהקווים". הספר מתאר מפגש בין עולם ישן שמקפיד על חוקים אל מול ילדה אחת שעומדת באומץ ובוחרת בעולם מהפכני בעקבות הלא נודע- כי אצלה זה הגיוני. מחוץ לשבילים המסומנים הקוראים פוגשים עולמות של השראה ויצירה ונכבשים בקסם המרדני והמעורר.
הספר משקף חשיבה פתוחה, מאפשר לדמיון להתעורר לחיים ומשנה את השפה הישנה בה יש רק דרך אחת "לחבר בין הנקודות" או את הדרך "הנכונה" לצייר.
שם הספר מיוחד, מה גרם לך לבחור בו?
המקום בו מרדנות, היכולת לעשות אחרת מהרגיל והשראה נפגשים - הוא נקודה נהדרת בזמן.
זהו רגע של יצירה שונה ומעוררת, בכדי שיצירה כזו תוכל להתקיים נדרשים אומץ ופתיחות ואז אז - נולדים רעיונות נהדרים, משם צמח השם מנקודת זמן מופלאה שכל יוצרת רוצה להוסיף לג'י.פי אס ולשוב ולחזור אליה.
בספר אנחנו לא יודעים את שם המספרת, למה אין לה שם?
״הבחירה נבעה מהרצון לתת לילדת הגן להיות אוניברסלית. בלי צבע עור, מראה מסויים, זהו סיפור אוניברסלי שמתאר ילדה יוצרת שחווה ביקורת מעליבה. נרטיב שרבים מהילדים יכולים להתחבר אליו, אל תחושת העלבון של ילדה שמציירת ציור והתגובה מצוות הגן היא 'אסור, אסור לצאת מהקווים' התשובה של הילדה בסיפור כובשת 'בציור שלה זה הגיוני'. נקודה.
משם היא פותחת צוהר לעולם של השראה וחופש שלא נותן לאירוע המדכא להתפתח. היא במסע לעולם משלה, עולם דמיוני ופתוח. ״
הגישה הפתוחה של הילדה בספר ממשיכה גם במשחקים עם החברים שלא הכי מבינים מה היא מציעה
״במקום לגלוש בנייד היא מביטה לעננים ורואה סיפורים בשחקים, אתה צודק החברים לא מבינים את ה'משחק' המדומיין וגם כאן התגובה שלה אמיצה ומשוחררת, היא אומרת:"בדיוק! לא צריך להבין, עוצמים עיניים ופותחים" רגע סבלנות והחברים עפים איתה."
בדרך לחוג מתקיים מפגש נהדר בין ישן לחדש, בין מותר לאסור. הגבולות נפתחים.
״כן, בבית אמרו שאסור לצייר על קירות אז איך יש גרפיטי? בשיטוט ברחוב עם אמא היא מגלה פירצה בחוקים שסיפרו לה ומתאהבת בה, היא מפליגה בדימיון והופכת את העיר לדף ציור. זו בעיני סצינת שיא, אם בגן לא הרשו לה לצאת מהקווים, כאן היא מציירת את העיר. ״
העיצובים בספר מלאי דמיון, נוצות דגים לטווסים, מה היה מקור ההשראה?
נוצות דגים לטווסים הוא אחד העיצובים האהובים עלי בספר, מקור ההשראה לדמות נבע מתהליך הכתיבה שלי בו קבעתי כלל אצבע: כל דבר שהוא לא הגיוני.
רק מה שלא מסתדר נכנס לספר. נוצות טווס הן שם דבר ליופי ופאר בטבע. דגים ונוצות? לא קשור. במשוואה שלי - ברור שנכנס.
צירופים מנוגדים נוספים שנולדו בעת הכתיבה והפתיעו והצחיקו אותי הם מערוך פרפר וחילזון קצפת. כן, חילזון קצפת, הבעת הפנים שמסתכלים על צירוף מרתק כזה היא חד פעמית, הבעה מבולבלת כמו הבטן מתהפכת, חיברתי קצפת טעימה לחילזון מרייר וזה מעורר.
המסע הגרפי ליצירת הספר היה מאתגר ולפרקים לא פשוט למימוש אך לאורך כל הדרך הוא היה שונה.
הסוף. בואי נדבר על הסוף.
״לא אחת סוף בספר הוא דרמטי ו… הגיוני. 'מרדנות' הוא פחות הגיוני ויותר ייצרי. הספר הוא חלק ממסע יצירתי ולכן בכתיבה ניתן לזהות קצב; שני עמודים לפני סוף הספר מאופיינים בכתיבה מהירה, ריבוי פעלים ודימויים ואז הפינאלה - 'כשמתעייפים עוצרים לעוגיה עם פירורי כוכבים' לא דרמתי, פשוט מציאות של ילדה שסיפרה ועכשיו היא מתעייפת.
הסוף הנונשלנטי מתחבר לפתיחה, הפתיחה היא דרמה גדולה שאמורה לגרור תגובת עלבון מר אך בפועל מייצרת טריגר למרד יצירתי ושופע וכמוהו גם הסוף, אין ניצחון גדול עם כפיים רק עייפות ופירורי כוכבים.״
אודות מיזם יום ההשראה הבינלאומי
יום ההשראה נוסד בשנת 2018 ע״י הסופרת, האמנית והפרסומאית טלי דביר לבנת, מאז היווה בית למאות מיזמי תרבות בעולמות תוכן שונים, האתר מספק הצצה לפרויקט המרתק, הפועם והיוצר.
הרעיון להקדיש יום אחד לחבר בין חדי קרן ולעודד חשיבה פתוחה, שונה. יום אחד שהוא מעבדה, מעבדה לרעיונות קהילתיים ובית ליצירה. מעבדה שנפתחת פעם בשנה למשך 24 שעות.
כמו הייתה קהילת ההשראה לב פועם המבקש לזעוק את תחושותיו, בחוש הומור השמור ליקום בחרה הקהילה בשנת 2019 חודשים לפני שפרצה מגפת הקורונה נבחר הנושא השנתי לשנת 2020. הנושא הנבחר היה ״שינוי״ והנה הגיע נגיף הקורונה שעצר את הזמן ושינה לאנושות את המסלול. קריאה והתבוננות ביצירות בשנת השינוי היא פלא צרוף.
בימי הסגר של שנת הקורונה נשלח שאלון לחברי הקהילה בו נתבקשו החברים לבחור את הנושא לשנת 2021 והנושא שנבחר הינו ״תשוקה״ התשוקה לחיים, לעשייה, ליצירה, לביחד, בלי מסכות, בלי בידודים וסגרים.
אט אט מתחילה קהילת ההשראה ליצור לוח שנה קריאטיבי מבוסס רחשי לב, היסטוריה נרקמת.
תודתנו נתונה לכל שגרירי ההשראה, בהווה, בעבר ואתן.ם שגולשים.ות באתר ורוצים לזוז. בואו. קהילת ההשראה היא מעבדה שנפתחת פעם בשנה למשך 24 שעות של יצירה ועשייה.
נחלום יחד, נגשים ונמשיך את העשייה מידי שנה. מסורות של משוגעות.ים. כמוני.
השראה היא מונח רחב, רחב מידי ולכן הוחלט שכל שנה יום ההשראה יבחר נושא שנתי סביבו תסוב היצירה של אלפי החברים בקהילה.
2019 - השראה
2020 - שינוי
2021- תשוקה
2022- ריפוי
Yorumlar