קהילת יום ההשראה הבינלאומי מוזמנת לקחת חלק באירוע חגיגי בו נקריא מתוך הגדה אלטרנטיבית לחג הפסח ב-10.4.2022 להצטרפות אשרו הגעה בטופס המצורף.
הגדה היא אחד הטקסטים היהודיים הנפוצים ביותר. במרכזה, עומדת התפיסה "והגדת לבנך" – כדרך להנחיל מורשת של זיכרון שתעמוד לדורות הבאים. אלא שתפיסה זאת מעוררת את השאלה ומה נגיד לבנותינו? ועוד נשאל אם "כנגד ארבעה בנים דיברה תורה" מה מקומן של הבנות והנשים שאינן נזכרות בהגדה?
יופייה של מסורת מצוי ביכולת לחבר אותנו לזיכרונות ילדות ולמורשת ההיסטורית באמצעות חגים וטקסים, דוגמת סדר פסח המתחדש מדי שנה בשנה, בסמנו את היציאה מעבדות לחירות. אך היכן נמצא את עצמנו כאשר מדובר בטקסטים המדירים נשים, שאינם מספרים את סיפורנו, ואין בהם מקום לנשים?
הגדת פה-סח נכתבה מתוך כבוד לאמונה ולמסורת, מתוך גישה המוצאת שיש מקום לתפיסות חדשניות, הלוקחות חלק בטקסי עבר בצורה מחודשת באמצעות הפיכת שתיקה והדרה לקול וייצוג בקרב נשים.
ההגדה מציעה סדר אלטרנטיבי המנכיח את הקול הנשי סביב שולחן הסדר. היא בוחנת את משמעות השחרור במובן העמוק של המילה כשחרור מכבלי תרבות פטריארכליים שהקנו לנשים מקום משני בחשיבותו בחיק המשפחה לא כל שכן במרחב הציבורי ובחיים הציבוריים. מתוך כך היא פועלת לחזק מורשת פמיניסטית שנועדה להעניק מקום לקולן, לנוכחותן ולתרומתן ההיסטורית של נשים, החל מכוס מרים – שנועד לאזכר את בארה של מרים הנביאה, המשך בהוספת תפוז לקערת הסדר ובהתייחסות למקומן של בנות ונשים במורשת ישראל
ההגדה ומציעה טוויסט פמיניסטי לסיפור יציאת מצריים. כי גם לנשים מגיע שחרור אמיתי, לא? "כנגד ארבעה בנות שתקה תורה", "בכל דור ודור חייבת אישה לראות עצמה כאילו יצאה משלטון הפטריארכיה" וקלאסיקות פסח נוספות.
ביוזמת ד״ר שלומית ליר, טלי דביר לבנת מייסדת יום ההשראה הבינלאומי, ד"ר מזל שאול - עמותת כ"ן-כוח נשים, ד"ר עו"ד אורית רישפי לביא - עמותת כ"ן-כוח נשים, דניאלה קהת - ארגון prowoman
להרשמה לאירוע:
Comments