top of page
תמונת הסופר/תאבי יופה

חיילים, שוטרים וסוהרים שנפגעו בשירות יש לכם כתובת

עו״ד בני תייאר בראיון מרתק המבהר איך להתמודד ולתבוע מול עוולות המערכת. תייאר המחזיק בניסיון ייחודי בסקטור הביטחוני - פלילי במדינת ישראל. המאפשרים לו גישה ויכולת לקצר תהליכים ומאפשרים לפירמה יכולת להתמודד עם תיקים מורכבים, לפשט אותם וליעל את העבודה באופן משמעותי ע"י הורדת מחיצות והקלה בנבכי הבירוקרטיה הישראלית.


בני תייאר מילא במשך 17 שנותיו במשטרה שורה של תפקידי ליבה בכירים בהם מפקד תחנה וקצין אג"ם מרחבי. אבל זה לא הספיק לקצין המילואים מהצנחנים. ב-2007 הוא החליט לפתוח פרק חדש במסגרת שירותו בכוחות הביטחון, ועבר לשירות בתי הסוהר שם פיקד על בית הסוהר הפלילי הגדול בישראל וגם על בית הסוהר הביטחוני הגדול ביותר.

"תוך כדי השירות למדתי משפטים ובמקביל סיימתי תואר ראשון ושני בלימודי מזרח תיכון", מספר עו"ד תייאר, שסיים את עבודתו בשירות בתי הסוהר בדרגת תת גונדר – המקבילה לדרגת תת אלוף בצה"ל


עו״ד בני תייאר | מצויינות כדרך חיים צילום: מור לוי

"היום אני עו"ד פלילי שמייצג בעיקר את כוחות הביטחון: סוהרים, יוצאי מוסד, חיילי וקציני צה"ל בתביעות מול משרד הביטחון. לצד זאת יש לנו מחלקה פעילה במשרד שעוסקת בדיני עבודה ונזיקין".


כבר במהלך השירות ידעת שתעסוק בעריכת דין?


"כיוונתי פחות או יותר לעולם הזה. בדקתי מה היתרון היחסי שלי לעומת אחרים, וזה גם מה שאני מלמד את הילדים שלי: להבין במה הם פחות טובים ולא להיכנס לפינות האלה. לעשות את מה שאני יודע. היום אני עו"ד קרוב לשש שנים, מייצג אנשי כוחות הביטחון בוועדות השונות של משרד הביטחון, בשימועים, מגיע למח"ש, מייצג בבית הדין המשמעתי, בבית הדין הפלילי ובכל מה שמסתבכים איתו".


בשנים האחרונות צפה ועלתה ביתר שאת הסוגייה של מיצוי זכויות מול משרד הביטחון, על רקע לא מעט סיפורים שיוצאים לאור במסגרתם יוצאי מערכת הביטחון הרגישו אבודים מול המערכת.

"חלק מרכזי בעיסוק של המשרד היום הוא בתביעות מול משרד הביטחון בהיבט הפיזי וגם בהיבט הנפשי", מודה עו"ד תייאר, "אנשים שנפגעים בפגיעות שונות בגפיים, בעיניים, בדרכי הנשימה. חיילים, שוטרים, סוהרים. ישנם עשרות סיפורים על אנשים שסובלים מדיכאון, מהתקפי זעם, כאלה שנמנעים מקשרים חברתיים ומקשרים אינטימיים, או מקרים של קושי בשינה כתוצאה מהבזקי זיכרון מאירועים שחוו.

לצערי הרב ראיתי במהלך השנים במשטרה ובשב"ס עוולות נוראיות שנגרמו לסוהרים ולשוטרים, שנאלצו להתמודד מול קירות וחומות בצורות. איש מהשורה שנקלע למצב שהוא נאבק במערכת הוא אומלל, יש לו קושי עצום.

הוא נתקע בגופים ארכאיים כמו נציב קבילות השוטרים שכמעט תמיד בוחר בצד של המפקדים ולא בטובת המקרה עצמו".

לצד תייאר, עובדים עורכי דין מהשורה הראשונה בתחום האזרחי. צילום: מור לוי

הרגשת קצת אשמה על כך שכמפקד ראית מקרים כאלה ולא הצלחת לטפל בהם? בגלל זה העיסוק בעריכת דין בתחום הזה?


"השתדלתי כל השנים כמפקד לראות לנגד עיניי רק את השוטר ואת הסוהר. אני מאמין בתפיסה שכדי להיות המפקד הכי טוב בעולם אתה צריך לסמוך על האנשים שתחתיך. תעשה טוב ותקבל אנשים מסורים. במידה ותפגע בהם תקבל בדיוק את ההיפך. היום אני רוצה לעזור לחבר'ה מהכיוון השני ואין תחושת סיפוק גדולה יותר מהצלחה במאבק. היום המערכת מורכבת עוד יותר, בתי המשפט הם מאוד בעד הארגונים הגדולים ומאד קשה להזיז את ההגנה הכבדה הזו שחייבת ריענון דחוף".


ואיך בנקודה הזו מגיע היתרון היחסי שלך? מה איש כוחות הביטחון צריך לעשות ברגע שהוא נאבק במערכת?


"קודם כל לפנות אליי או לעו"ד שמתמחה בעולם הזה. ההתמחות היא חשובה כי היא מספקת יתרון עצום לעו"ד שמגיע לבית המשפט, ויכול לספק דוגמאות מבצעיות מהחיים עצמם ולא רק דוגמאות אקדמאיות או פסקי דין. כמו במקרה שסוהר התלונן על מפקד אגף, על כך שהוא שיבץ אותו לאגף מאד בעייתי. אני מכיר את האגף אישית, בניגוד לפרקליטה שלא הכירה וטענה שהכל בסדר, ותיארתי את המראה שלו ואת סביבת העבודה של הסוהר וזה עשה את שלו".

"שמי הולך לפניי בשירות בתי הסוהר וגם במשטרה", מסכם עו"ד תייאר, "יש לי ידע ויתרון והקשרים האלה פותחים דלתות. דברים בסיסיים, לדוגמה, שעו"ד אחר צריך לקבל רק עם שרשור מכתבים אין סופי אני יכול לסגור ברמה של מסרון לאדם המתאים. יש לי את הניסיון להבין את החייל, למנוע עוגמת נפש ולעשות חיתוך נכון ולהבין איך לחזק את התביעה ולהעצים את יכולת התגמול מהמערכת".










Comments


bottom of page