הערב התקיים ערב הגאלה לתערוכת המחווה המרתקת, לאירוע הגיעו מאות מוזמנים. התערוכה הינה תערוכת האופנה הגדולה ביותר שהוצגה אי פעם על חייו ויצירתו של מעצב-העל אלבר אלבז והיא תיפתח ב-15 לספטמבר לקהל הרחב ותתפרש על פני כל מבנה מוזיאון העיצוב חולון. רעיית נשיא המדינה, הגברת מיכל הרצוג, פתחה את הגאלה החגיגית, לאחריה נשא דברים וריגש אלכס קו בן זוגו של אלבר וכן אחיינו של אלבר אלון בן טולילה.
כל חללי המוזיאון הוקדשו למסע מרגש בין אבני הדרך במסלול האופנה של מעצב-העל אלבר אלבז, שנפטר אשתקד מקורונה. בתערוכה מוצגים דגמי קוטור, חומרי ארכיון נדירים, חפצים אישיים וצילומים שמעולם לא נחשפו לקהל, וביניהם קולקציית ההשקה שעיצב אלבז למותג שלו, AZ פקטורי, שלא הוצגה עד היום במוזיאון.
בערב הגאלה נשאו דברים מלבד בן הזוג אלכס, אלון אחיינו ורעיית הנשיא גם: מר דני וייס מנכ"ל המדיטק, מיה דבש האוצרת הראשית ויערה קידר אוצרת התערוכה.
במסגרת התערוכה יוצגו גם דגמי התצוגה LOVE BRINGS LOVE – אירוע שלא היה כמותו בהיסטוריה של האופנה העולמית.
ביוזמת בן זוגו אלכס קו והמותג AZ פקטורי התגייסו 46 מטובי בתי האופנה בעולם ליצירת דגמי מחווה בהוקרה לזכרו של אלבר - ביניהם בית דיור, גוצ׳י, בלנסיאגה, אלכסנדר מקווין ועוד. הדגמים יוצגו בחוויית מולטימדיה מקורית שעוצבה במיוחד לתערוכה זו.
אלבר אלבז, מעצב-על ואגדת אופנה בין-לאומית. נולד בקזבלנקה, גדל בחולון, היגר לניו יורק, כבש את פריז והותיר אחריו מורשת מפוארת ששינתה את פני האופנה לנצח.
התערוכה ״אלבר אלבז: מפעל החלומות״ נפתחה במוזיאון העיצוב בחולון ונפרסת על כל חלקיו היא התערוכה המקיפה ביותר שהוצגה עד כה על אודותיו - מחווה מרגשת ונוגעת ללב החוגגת את חייו ואת יצירתו.
אלבז (1961–2021) חלם ונשם אופנה מילדות, ונחשב לעילוי בקרב מעצבי האופנה בעולם.
התערוכה היא הזדמנות לספר ולחוות את סיפורו יוצא הדופן. אלבר היה ידוע לא רק בכישרונו הייחודי לעיצוב, אלא גם בזכות חזון חדשני ויכולתו הנדירה לספר סיפור, לגעת ולרגש.
הוא היה אדם שנאהב והוערך על ידי רבים בכל העולם והשפיע על יוצרים רבים. החלומות, הכוח המניע בחייו, מקבלים מקום של כבוד במרכז התערוכה, לצד דגמי קוטור מרהיבים.
אוצרת התערוכה: יערה קידר (״הנשף״, ״ז׳ה טם, רונית אלקבץ״).
קריאייטיב דיירקטור: קייטי ריס, שליוותה את אלבר לאורך 15 שנים.
ליצירת התערוכה שותפים הצוות המקצועי הבינלאומי שליווה את אלבר במשך שנים: אלכס קו, סטודיו העיצובStinsensqueeze, AZ פקטורי, היועצת שלי ורטהיים; אשת התקשורת הניה דסטל ובנוסף צלמים, אמנים, עורכי וידאו ועוד.
את יצירת התערוכה מלווה גם משפחתו של אלבר אלבז בישראל.
רשימת המעצבים המשתתפים בתערוכה לפי סדר ה-ABC:
AZ פקטורי, אלבר אלבז \ אלאיה, פיטר מיולייר \ אלכסנדר מקווין, שרה ברטון \ בלנסיאגה, דמנה וסאליה \ בלמיין, אוליבייה רוסטאן \ בוטגה ונטה, דניאל לי \
ברברי, ריקרדו טישי \ קזבלנקה, שארף טאז'ר\ קלואה, גבריאלה הירסט \ כריסטיאן דיור, מריה גרציה קיורי \ כריסטופר ג׳ון רוג׳רס \ קום דה גרסון, ריי קוואקובו \ דריס ואן נוטן \ פנדי, קים ג׳ונס \ ג׳יאמבטיסטה ואלי \ ג׳יורג׳יו ארמני \ ז׳יבנשי, מת׳יו מ. וויליאמס \ גוצ׳י, אלסנדרו מיקלה \ גואו פאי \ הרמס, נאדז׳ וני-סיבולסקי \ איריס ואן הרפן x אדובי \ ז׳אן פול גוטייה \ לנוון, ברונו סיאללי \ לואווה, ג׳ונתן אנדרסון \ לואי ויטון, ניקולה גסקייר \ מזון מרג׳יאלה, ג׳ון גליאנו \ אוף-ווייט, וירג׳יל אבלו \ ראף סימונס \ ראלף לורן \ ריק אוונס \ רוזי אסולין \ סאקאיי, צ׳יטוסה אבה \ סן לורן, אנתוני וקרלו \ סקיאפרלי, דניאל רוזברי \ סימון רושה \ סטלה מקרטני \ תבה מגוגו \ תום בראון \ תומו קויזומי \ ולנטינו, פייר-פאולו פיצ׳ולי \ ורסצ׳ה, דונטלה ורסצ׳ה \ וטמנטס, גורם ווסאליה \ ויקטור ורולף, ויקטור הורסטינג ורולף סנורן \ בית ויויאן ווסטווד, ויויאן ווסטווד ואנדריאס קרונטהלר \ וולס בונר, גרייס וולס בונר \ Y פרוג׳קט, גלן מרטנז \ סטודיו AZ Factory
השאלות נוספות בתערוכה באדיבות Maison Bonnet ומריל סטריפ.
התערוכה בתמיכת עיריית חולון, משרד התרבות, המכון הצרפתי ושגרירות צרפת.
התערוכה בחסות: מרצדס-בנץ ישראל | ובחסות קבוצת אירני - פקטורי 54.
במסגרת שבוע האופנה ת״א בהפקת מוטי רייפ ראיינתי את שלי ורטהיים שהייתה לצידו של אלבר לאורך השנים. שלי כתבה במגזין וריגשה, מתוך דבריה:
תיאטרון האופנה והחיים // שלי ורטהיים
״מה עלי לעשות כדי לקבל תשובה להודעות שלי?!״
שאלתי את אלבר בהודעת ווטצאפ.
״אני בבית חולים. אתקשר אליך מחר״.
אבל הוא לא התקשר. לא למחרת וגם לא אחרי.
זו הפעם האחרונה ששמעתי ממנו. מספר שבועות מאוחר יותר הוא הלך לעולמו.
משאיר מאחוריו חלל שלעולם אי אפשר יהיה למלא.
משאיר מאחוריו חלל שלעולם אי אפשר למדוד.
לא שמעתי ממנו ולא ראיתי אותו, ויותר מכל לא יכולתי עוד לחבק אותו. וזה היה כל מה שאלבר רצה, לחבק - ולהיות מחובק. שכולנו נרגיש איך הוא מחבק ועוטף אותנו בבגדים ובמילים שלו. אהבה מביאה אהבה.
____
זה היה בדיוק לפני ארבעה עשורים, ביום בהיר אחד פגשתי את אלבר. שום דבר לא רמז או הכין אותי לבאות, אף רמז שחיי עומדים להשתנות בהדרגה באופן דרמטי.
השנה הייתה 1982 הייתי מעצבת אופנה ומרצה לעיצוב בשנקר. לימים ולא ימים רבים, אלבר הפך להיות המורה שלי. המורה של כולנו.
אלבר היה אז סטודנט שנה ב׳ במפגש הראשון שלנו במכללה, והיה אמור להציג את הקולקציה שלו.
הוא הביט בי במבט צנוע אבל נחוש והצהיר שלא הכין את הפרויקט. במקום להיכנס לסצנה של מורה-תלמיד ביקשתי ממנו לשתף אותי בחלום שלו וזה מה שאלבר עשה.
כמו במאי קולנוע סיפר את הסיפור שהיה מאוד ספציפי והיה ברור לחלוטין: הרעיון, התוכן, הצללית, הווליום, הצבעים, האביזרים, המסלול, הויז׳ואל והמשמעות.
עצמתי לשבריר שניה את עיני ויכולתי לשמוע את המוסיקה… זה הקסם. הקסם של אלבר אלבז…
התרגשתי מאוד וכך גם הוא. אלבר חיבק אותי ושנינו ידענו שברגע ההוא נרקם קשר מיוחד במינו. ובמשך שנים הגבולות של עבודה, חברות, משפחה התמוססו לחלוטין. תמיד הרגשתי מבורכת לעמוד לצידו ולהיות נוכחת מול הכשרון, האינטליגנציה והנדיבות. מהמפגש הראשון החל דיאלוג שנשאר פורה ויצירתי במשך שני עשורים שעבדנו יחד בפריז. רגע היסטורי מרגש היה שמוזיאון גליירה* בחר לחגוג את המורשת הייחודית של אלבר אלבז בתערוכה המשחזרת את הרגעים הנפלאים והמרגשים בתצוגת מחווה, שהופקה ע״י A-Z המותג של אלבר באוקטובר 2021, בה למעלה מארבעים מעצבי אופנה בינלאומיים חברו יחד לחלוק כבוד לאלבר המעצב והאדם מעורר ההשראה בדגם אחד שעוצב בהשראתו. ׳אהבה מביאה אהבה׳ שהייתה המנטרה של אלבר אלבז, הפכה להיות הכותרת של התצוגה וגם של התערוכה, היא משקפת את הכבוד והערכה למעצב בעל חזון, חבר ועמית.
במבט לאחור, על ציר הזמן מהתצוגה הראשונה בשנקר ועד לתצוגת המחווה – החותמת שלו מתעצמת והופכת לאייקונית ועל-זמנית. המאמץ הקולקטיבי של טובי המעצבים וכל אלה שתרמו להפקת התצוגה רשמו שיא חדש בעל עוצמה רגשית ואומנותית.
הזרעים של החוט ששזור בשמחה ועצב מתחילים מספר שנים אחורה, בשנת 2017 בנאום שנשא אלבר בכנס של Business of Fashion בלונדון, בהומור הקלאסי שלו הוא הציג עצמו כ-״הומלס ג׳ובלס״.
תיאר איך היום הוא חסר עבודה וחסר בית אופנה, אחרי ארבע עשרה שנים בהם היה מעצב בלנוון וחווה הצלחה מטאורית. כיצד הוא בוחן את עצמו מול המציאות החדשה שלו, לאן פניו מועדות ומה החזון הבא שלו.
בתקופה זו הוא נשבה בקסם של ״תאטרון האופנה של 1945״, היצירה הכוללת כבשה אותו באופן טוטאלי. תאטרון האופנה הינו תערוכה שבה שישים מעצבי על בהם נינה ריצ׳י, לנוון ורבים אחרים התאחדו יחד בהשראת כוחות הברית תחת קורת גג אחת בתום מלחמת העולם השנייה. הוא נשאב למשמעות החברתית, כלכלית ותרבותית שנולדה בכוחות משותפים למחות כנגד הכיבוש הנאצי והחשיבות של עולם האופנה הצרפתי. למרות מחסור קשה בבדים וחוטים, חוסר כוח אדם, הצליחו מעצבי העל להציג תערוכה של קרוב לשלוש מאות בובות מיניאטורות שהם עצמם עיצבו בדייקנות ובפרטי פרטים. ההצלחה הייתה מסחררת והמשיכה לסיבוב בעולם.
התחושות אחרי מלחמת העולם של התחזקות קולקטיבית, תקווה לשינוי ואופק של אופטימיות היתה ההשראה עבור אלבר בתקופה הנוכחית בה הוא הרגיש שהעולם באופן כללי, עולם האופנה והוא עצמו נמצאים בנקודת מפנה קריטית והשינוי מחוייב המציאות.
בעיני אלבר האתגר והמשמעות, התוכן והמורשת היו רלוונטים לאופנה ולחיים בכלל.
הוא החליט שהאתגר שלו הוא ללכד את מעצבי העולם תחת קורת גג אחת בתצוגה בתצוגה דמוקרטית, פתוחה לקהל הרחב ולא מוגבלת לעיתונאים וקניינים בלבד.
למסע התקשורתי והייחודי הצטרפתי לאלבר וכל המעצבים באופן חד משמעי נתנו את אישורם להצטרף לפרויקט בהתלהבות ואמונה מלאה שרק אלבר יכול להרים פרויקט מודרני ואמוציונלי שכזה.
החלום שלו הפך מציאות. תיאטרון האופנה הפך לתיאטרון החיים.
אבל הוא לא זכה, חייו נלקחו בטרם עת.
Comentários