המלחמה שמדינת ישראל נמצאת בתוכה כבר למעלה מחודשיים העמידה את עתידם הכלכלי של עסקים רבים בסכנה קיומית של ממש. מצד אחד נמצאים בעלי העסקים שחלקם, לדוגמה, משרת במילואים תקופה. מנגד נמצאים הלקוחות או הספקים השונים, שלא תמיד מגיעים לרכוש את המוצרים או מסוגלים לשלם על מלאי מסוים. ובאמצע, אסור לשכוח, נמצאים גם העובדים.
"עסק שהפעילות שלו נפגעה כתוצאה ממלחמת חרבות הברזל, צריך לפעול בצורה שתקטין את הסיכון שלו ותאפשר לו לשרוד את התקופה", מסביר אמיר פרידברג, "דבר אחד שאפשר לעשות זה לקחת את נושא ההוצאות הקבועות לנסות להפוך אותן להוצאות משתנות. לדוגמה לנסות להעביר בהסכמה עובדים שמקבלים שכר קבוע לשכר שעתי, כך כשיש עבודה מזמינים את העובדים לעבוד ולא משאירים אותם ללא תעסוקה במקום העבודה".
"דבר נוסף", ממשיך פרידברג, "לפנות לבעל הבית בעניין השכירות שמשולמת על בסיס קבוע, לציין שהמצב לא פשוט, ואם הוא מעוניין שהעסק ימשיך להשכיר ממנו את המבנה אז שיבחר בתשלום של אחוז מסוים מהמחזור. כך אם המחזור ירד השכירות תהיה נמוכה יותר, ואם הוא יעלה השכירות תעלה בהתאם. העסק שלכם יהיה חשוף בצורה הזו פחות להוצאות".
אמיר פרידברג כיהן במשך 20 שנה בתפקידים בכירים במערכת הבנקאית, בחברות פרטיות וכדירקטור בגופים גדולים והפך למומחה בתחומי הפיננסים, השיווק והפיתוח העסקי. בתחילת שנות ה-2000 הוא לקח את כל היכולות המקצועיות שצבר במהלך העבודה מול המערכת הבנקאית וגיוס האשראי, ופתח את חברת "ניהול נכון" שבראשה הוא עומד.
"גם נושא החל"ת הוא כלי שאפשר להשתמש בו", מדגיש פרידברג "העסק צריך להחליט איזה עובדים הוא מוציא לחופשה ללא תשלום, למשך שבועיים לפחות, בלי שייפגע יותר מדי.
״היתרון של חל"ת בכך שאפשר להחזיר את העובד לעבודה בניגוד לפיטורין, אז אי אפשר להשיבו למסגרת למשך שישה חודשים. הסיכון הוא שהעובדים, שצפויים לקבל כ-70 אחוז משכרם ברוטו, ירצו לשבת בבית ולא לחזור. אבל מצד שני לא ברור מתי המלחמה תסתיים לכן הכלי הזה עדיף לעובד ולמעביד".
ומה לגבי עסקים שמוכרים לעסקים אחרים?
"צריך לקחת בחשבון גם את הנושא של עסק שמוכר לחברות או לעסקים ולא לאנשים פרטיים.
יש עסקים רבים שנקלעים למשבר ואולי לא יוכלו לשלם, ולכן צריך לחדד את הנוהל של אובליגו ללקוח. למה הכוונה? אני מוכר לעסק מסוים והוא משלם שוטף פלוס 90, וכך עלול להיווצר מצב שבמכירות של שלושה חודשים מצטבר חוב גדול מה שעלול להעמיד את העסק בפני קשיים. אז לקוח כזה, לשם הדוגמה, אני יכול להעריך אותו במסגרת אובליגו של 100 אלף שקלים לכל היותר כשמעבר לכך הוא משלם במזומן".
ובמסגרת המאמצים לשמור על העסקים בחיים מה המדינה מציעה?
"המדינה מציעה פיצויים על ירידה במחזור והלוואות במסגרת מסלול חרבות הברזל למי שנפגע במחיר מוזל, ובהליך קבלה יותר פשוט מהלוואות רגילות בערבות המדינה. הסכום המקסימלי שניתן ללוות הוא חצי מיליון שקלים או שמונה אחוזים מהמחזור, הגבוה מבניהם, כשגם תנאי התשלום של ההלוואה נוחים עם אפשרות לא לשלם בשנה הראשונה ואז לחלק את ההחזר ל-48 תשלומים.
ב'ניהול נכון' אנחנו מסייעים לקידום הלוואות ייעודיות דרך הבנקים ומטפלים בבירוקרטיה שעלולה להיות מסובכת לעתים.
חשוב מאוד בתקופה הזו של משבר, כשאנשים נמצאים בייאוש, לא למהר ולסגור. אני מציע דווקא בתקופה הזו, במידה והעסק פועל נכון, מצמצם הוצאות, הופך הוצאות קבועות למשתנות ומסתייע במדינה בקבלת מענקים והלוואות, אפשר לשרוד בצורה יפה ומכובדת.
לבנות עסק חדש הרבה יותר קשה מאשר להחזיק מעמד ולצמצם הוצאות לתקופה. אנחנו עוזרים לעסקים לשרוד את המשבר הזה, ולרוב אחרי מלחמה יש שגשוג. עכשיו אנחנו לא יודעים מתי זה יהיה בדיוק, וצריך להתכווץ אבל גם להסתכל קדימה בתקווה לתקופה טובה יותר. אני מאמין שלקראת החצי השני של 2024 נחזור למצב של צמיחה במדינה".
Comentarios