התפלת מים היא הציונות החדשה
"תעשיית ההתפלה היא תעשייה צעירה וכמו כל תעשייה בעלת ניסיון תובנות, וחזון כך גם אנו המתפילים נחשבים לציונים החדשים של המאה ה 21" אומר ברק הורביץ מנכ"ל מעגן התפלה בע"מ שבקיבוץ מעגן מיכאל.
לישראל יש את היכולת להוביל בתחום התפלת מים מבחינת טכנולוגיה וידע ולתת מענה לעוד הרבה מדינות בעולם הנזקקות לשימוש במים ראויים לשתייה ולחקלאות, אך נדרשת דחיפה וסיוע כלכלי מצד המדינה כדי להמשיך ולפתח את התחום ולתת מענה לחברות צעירות לצמוח ולהתפתח בכדי להנגיש פתרונות למדינות שאין ביכולתן להשתמש במים לשתייה ולחקלאות.
תאר את מצב תחום ההתפלה היום
כמי שחי את התחום מזה שנים, חוקר ולומד אותו, מדגיש ברק כי מחובת המדינה לשמור לפתח ולהקים מתקני התפלה קטנים חדשים כדי להסיר כל חשש באם יפגעו מתקני ההתפלה הגדולים ונגיע למצב של חוסר מים לאזורים שונים בארץ. "הכל תלוי במדינה, אם הרגולטור יסתכל על הדברים בצורה אחרת ויתייחס למתקני ההתפלה הקטנים כעל משק מים לשעת חרום".
אז מה אתה בעצם מציע?
שוק חופשי ותחרותי ביזמת המדינה כדוגמת התחרות ההוגנת הקיימת ברשות החשמל. היום כשהמונופול נשלט ע"י חברת מקורות, ויש לה יתרונות יחסיים על פני חברות פרטיות, המדינה צריכה להתערב ולאפשר מכירת מים באופן חופשי בכך שתקטין את מגבלות הרגולציה ותאפשר למתקני ההתפלה הפרטיים למכור את המים ישירות לרשויות ע"י מכרזים . מצב בו כלל הציבור ייהנה מהפחתת תעריף המים.
אם נזכר כמה שנים אחורה, בשנת 2000 לא היו מתקני התפלה בארץ ואלו היום כבר קיימים 5 מתקני התפלה ואין לנו בארץ בעיה של מים זמינים לשימוש ביתי או לחקלאות. יש להבין כי אנו כמדינה בעלת ניסיון בתחום ההתפלה ותעשיית המים, חייבים להיות מובילים בעולם, וזה יקרה רק אם המדינה תשקיע בטכנולוגיות מתקדמות, בשיפור שיטות, ובייצור שת"פ בין האקדמיה לתעשייה ולא תתלה את תקוותיה רק במשקיעי חוץ.
כמנכ"ל במעגן התפלה מזה 6 שנים וכחלק מארגון של מתקני ההתפלה בארץ, מצהיר ברק כי הארגון לא מקדם את עצמו מספיק ובמצב נתון בו המדינה מוציאה מכרזים ומנסה להוריד את מחירי מכירת המים, קשה מאוד להרוויח ובמצב כזה שוק המים אינו מתייעל מטבעו.
ועד שיתאפשר מצב זה, כיצד אתם עובדים ומרווחים?
מבחינת כמות המים אנו מפוקחים ע"י רשות המים ואין לנו אפשרות להגדיל את כמויות הייצור. מה שבשליטתנו היא האפשרות לחסוך בהוצאות התפעול ויחד עם זאת לשפר טכנולוגיות קיימות בטכנולוגיות חדשות שיאפשרו לנו לנצל טוב יותר את תהליך ההתפלה ובכך להשתפר ולספק מים מותפלים זולים יותר לצרכן הסופי.
בעוד כמה שנים קדימה. איך להערכתך ייראה התחום?
התחום יישאר כמו שהוא ויחולו שינויים ביעילות העבודה ובביצועים בעזרת הטכנולוגיה והקידמה שיתרמו לשיפור. כולי תקווה כי מדינתנו תשקיע בחממות טכנולוגיות, תתמוך ותקדם מיזמים כדי שנהיה למדינה המובילה בעולם בתחום ההתפלה והטיפול במים.
היום בעידן הטכנולוגי, אתה מרגיש שנויים גם בתחומך?
תחום המים נחשב תחום לאו טק ולכל שנוי טכנולוגי לוקח זמן להיטמע בעבודה. עם כניסתן של מערכות ממוחשבות למגוון תחומים בתעשייה, גם בתחום ההתפלה ובשיפור איכויות המים אנו נעזרים בטכנולוגיה בעזרת מערכות מיחשוב ובתוכנות הגנת סייבר (כי מתקני מים זה תשתיות קיומיות וניתן לפגוע ישירות) כשהרצון והמחשבה לעתיד הקרוב הוא לאסוף את הדאטא ושהמחשב יפעיל אותה לצורך ייעול ושיפור העבודה.
מה אתה אוהב בעיסוקך?
את האפשרות והיכולת שלנו במעגן להפוך מים שאינם ראויים לשימוש למים טובים ולהנגיש אותם לכל שימוש. אני מרגיש שליחות אישית וסיפוק גדול כי הצוות שלי ואני מצליחים תוך חריצות חסרת פשרות והתמקדות במטרה, לייצר חיים חדשים למים ולתת אפשרות צריכה ופתרון לכל אזרח ולמגוון חברות.
איך אתה מעשיר את עצמך בתחום?
אני משתתף בכנסים בארץ ובעולם, קורא ספרות עולמית בתחום המים וכאדם סקרן אני מחפש ליזום, להכיר אנשים מהתחום וליצור שת"פים לקידום ולפיתוח החברה רעיונית וטכנולוגית.
חשבתם ליזום רעיון משלכם בחברה?
בוודאי. בשנה שעברה אני ועוד אנשים מהתחום , מהנדס כימיה ומהנדס מים, יזמנו מנט"מ ( מרכז ניסויים טכנולוגי מים) במעגן מיכאל . למעשה זו חממה טכנולוגית בנושא טכנולוגיית המים בישראל בה אנו עורכים ניסויים בטכנולוגיות מים , ומאפשרים לבצע ניסויים בסוגי מים שונים , ועוד שיפורים ומקדמים אותה בעזרת שת"פ עם אקדמיות בארץ ובעולם.
והמוטו שלך?
רק המעז מנצח.