top of page

״הפתרונות הטובים ביותר מגיעים ממשא ומתן והסכמה״. עו״ד רונה גינת על יישוב סכסוכים עסקיים

תמונת הסופר/ת: אבי יופה
אבי יופה
2 בספט׳
זמן קריאה 3 דקות

עודכן: לפני 3 ימים

בתי המשפט קורסים מעומס, וסכסוכים בין שותפים עלולים להוביל לסוף חייה של חברה. עו"ד והמגשרת רונה גינת מסבירה מדוע הפתרונות היצירתיים ביותר נמצאים דווקא מחוץ לכותלי בית המשפט, איך הופכים משבר עסקי ליצירת ערך מחודש, ולמה דווקא בתקופת המלחמה אנחנו חייבים לדבר לפני ששוברים את הכלים.


"אנחנו עם שאוהב לריב", מודה בחיוך רונה גינת, עו״ד ומגשרת. "גם בתי המשפט שלנו קורסים מעומס של תיקים ולצערינו, המערכת לא מצליחה לתת מענה מהיר מספיק לצרכים של הצדדים. השליחות שלי היא ביכולת להראות לצדדים עד כמה דרך שיחה ומשא ומתן ישיר, כנה ופתוח, גם אם הוא קשה, הכל פתיר. אמנם יש מקרים שבהם חייבים לעבור דרך בתי המשפט כדי להגיע לפתרון, אבל בסופו של דבר גם מחקרים מראים שהפתרונות שאליהם הצדדים מגיעים בהסכמה הם אלה שגם מבוצעים ונאכפים לאורך זמן, השליטה חוזרת לידיים שלהם והם גם מרוצים יותר מהאופן שבו פתרו את המחלוקת".




עו"ד ומגשרת רונה גינת משלבת בעבודתה עומק משפטי עם מומחיות מסחרית בינלאומית בניהול משא ומתן ויישוב סכסוכים מורכבים. משנת 2015 היא מובילה פרקטיקה פרטית המתמקדת בגישור ובפתרון מחלוקות עסקיות, מתוך אמונה שכל סכסוך הוא הזדמנות ליצירת ערך מחודש. עו״ד גינת גם מרצה באקדמיה ובארגונים ומנחה ימי עיון וסדנאות בניהול משא ומתן וגישור. 


תחומי ההתמחות שלה כוללים סכסוכים מסחריים מורכבים בין שותפים ובעלי מניות, זכויות יוצרים, קניין רוחני, היי טק, סייבר, וגישור מסחרי בינלאומי. "כשיש שותפות עסקית מורכבת הצדדים המעורבים בניהול החברה יכולים להיתקל במחלוקות סביב היפרדות או הוצאה לפועל של עסקת מיזוג לדוגמה", מסבירה עו"ד גינת. "התקיעות הזו עלולה להביא לסוף חייה של החברה ובנקודה הזו אני נכנסת, כדי לנסות ליישב מחלוקת באמצעות משא ומתן מונחה. הצדדים שומרים על האוטונומיה שלהם להחליט בסופו של דבר על התוצאה, אך הסיוע להם לנהל שיח מסחרי עסקי, להתגבר על מחסומים בתקשורת ולשלב גם את ההיבטים המשפטיים, הוא הסיוע המיטבי. פעמים רבות מגיעים אליי צדדים בלווי עורכי הדין שמייצגים אותם".



מעבר למחסום התקשורת: למצוא את הפתרון שאיש לא חשב עליו


ומה המטרה שאת שמה לנגד עיניך כמגשרת של הצדדים?

"לסייע לכל אחד לנסח לעצמו את הצרכים המרכזיים שלו, ולעזור לצדדים ביחד לראות את האינטרסים המשותפים שלהם. מהנקודה הזו למצוא את הרווח המשותף ואולי להציף את הפתרון שאיש לא חשב עליו קודם לכן. במקרים רבים יש לי את היצירתיות ואת הניסיון ממקרים דומים להציע פתרון שיחזיק לאורך זמן, ויוכל לאפשר לצדדים להמשיך לנהל את החברה בצורה מתמשכת ולא רק לפתור סכסוך נקודתי, אך לא מעט, הפתרונות היצירתיים מגיעים גם מהצדדים עצמם, מתוך השיחה והאווירה שנוצרת בחדר".


השירות אותו מספקת עו"ד גינת מתאים לחברות בינוניות ומעלה אבל לעתים ישנם גם מקרים שבהם מעורבים חברה גדולה וספק קטן שניהלו ביניהם יחסים מסחריים. עו"ד גינת מקבלת גם הפניות מבתי המשפט ומעו"ד, ומבהירה שהשלב הנכון ביותר להגיע אליה הוא רגע לפני שהוגשו תביעות לבית המשפט.

"השלב לפני ההליכים המשפטיים הוא מצוין ושם הסיכוי הגבוה ביותר להגיע להסכם בפרק זמן מהיר יחסית, ולחסוך זמן וכסף רב", אומרת עו"ד גינת. "למרות שגם אם הגעתם לשלב הגשת כתבי הטענות אפשר ורצוי להגיע למגשר".


לעצור את הכאוס העסקי: למה כדאי לדבר לפני ששוברים את הכלים?


איך נמדד מגשר טוב?

"לפעמים ישנם תהליכים מורכבים שלוקחים זמן בכל הקשור לדינמיקה בין הצדדים, כשההשוואה היא תמיד אל מול החלופה שהיא ניהול ההליך המשפטי – שתמיד יהיה ארוך ויקר יותר לשני הצדדים. בגישור יש חיסכון בעלויות, בזמן, כשמגשרת טובה יכולה להבין מהר את לב המחלוקת שעומדת מולה, לזהות את האינטרסים של הצדדים ולסייע להם להגיע לעמק השווה. המגשרת לא בהכרח צריכה להיות זו שתספק את הפתרונות, אלא להיות זו ששואלת את השאלות בזמן הנכון ולייצר אווירה של סיעור מוחות וחשיבה משותפת".


עו"ד רונה גינת מודה שתקופת מלחמה, כמו זו שאנחנו נמצאים בה כבר כמה שנים, גורמת ליותר כאוס חוזי ולסכסוכים מסחריים כמו אלו שמתחילים להופיע היום כפועל יוצא של השלכות מבצע "שאגת הארי". 

"חשוב להבין שברגע שיש מחסום בתקשורת, כל צד צריך לבדוק קודם כל מה הצרכים שלו", מסכמת עו"ד גינת. "כדאי להבין מה חשוב לי ולנסות להגיע לפתרון דרך משא ומתן ישיר, ולא לרוץ קודם לבית משפט. לנסות לדבר עם הצד השני כדי ליישב את המחלוקת. יש סכסוכים רבים שיכולים בזכות הזמנה למפגש, אפילו בשיחת זום, להימנע מדיונים משפטיים. נסו להעלות את רמת התקשורת ולקרב את הצד השני עם מפגש פרונטלי לפני ששוברים את הכלים".



בואו לבקר באתר שלי:



 
 
 

תגובות


bottom of page