top of page
תמונת הסופר/תאייל הראל

הרופא המנתח שהגשים את ייעודו

ד"ר ירון מינץ, מנהל היחידה לכירורגיה לפרוסקופית, דרכי עיכול עליונות ובריאטריה, במרכז הרפואי ברזילי באשקלון, בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ובעל ניסיון קליני של יותר מ- 26 שנה, מסביר על תחומי התמחותו ועל מקורות ההשראה שלו בדרך להגשמת חלום הרפואה. מאמר מעורר השראה על עשייה מתודית אל עבר השינוי.


מאת איריס אלביק


מה מעורר בך השראה?


"על לימודי רפואה התחלתי לחשוב רק בשנים המתקדמות של התיכון אבל לא ממש דברתי על זה. אבי, שהיה רופא ילדים ומנהל מחלקת פגים ויונקים, סבר כי מוטב שאבחר מקצוע כמו הנדסה וזאת על מנת שיהיו לי חיים קלים יותר.

לימים, לאחר שירותי הצבאי בגדוד 890 של הצנחנים, נרשמתי לטכניון ללימודי אווירונאוטיקה ובתום סמסטר אחד, הבנתי שזה לא בשבילי ועברתי למדעי המחשב. לקראת סוף השנה הראשונה, נגאלתי מייסוריי וגויסתי למילואים עת פרצה מלחמת לבנון הראשונה. בתום שירות ארוך וקשה פיזית ונפשית, השתחררתי ולקחתי לעצמי פסק זמן, במהלכו החלטתי שאני רוצה ללמוד רפואה.

כשאתה גדל בבית בו אביך הוא רופא, אתה מן הסתם נחשף לאורח החיים הקשה והתובעני, שהינו חלק בלתי נפרד מהמקצוע. אמנם החלטתי שאני רוצה ללמוד רפואה ממניעי ולא בגלל אבי, אך אין לי ספק כי אבי היה דמות מעוררת השראה עבורי: במשך שנים הייתי עד לחריצותו, שקדנותו, מסירותו והשקעתו הרבה במטופליו, שמעתי ממנו על עבודתו וראיתי את הסיפוק הרב שלו בהצלחתו לטפל בתינוקות ולהציל פגים, שעל הנייר סיכוייהם לחיות היו אפסיים.

בניגוד לאבי, אמי דווקא קיוותה שאמשיך בדרכו של אבי וגם כאשר התלבטתי וחששתי ללמוד רפואה, האמינה, עודדה ותמכה בי בנחישות רבה ולא אפשרה לי לסגת מהצעד הזה, כך שהרבה מהקרדיט מגיע לה.


במהלך שנות לימודי הרפואה, הכרתי רופאים מתחומים שונים ואולם רק במהלך הסטאז' שלי בשיבא, הכרתי את מי שעתיד להשפיע עלי רבות ככירורג. היה זה מנהל המחלקה בה בחרתי להתמחות, פרופ' גור בן ארי, כירורג בכל רמ"ח אבריו, אדם דומיננטי וכריזמטי, מנתח פדנטי, איש אשכולות ובעל אישיות מיוחדת. פרופ' גור בן ארי דרש השקעה והקפדה בפרטי פרטים. כלפי המטופלים תמיד הקרין חמלה וחמימות. הוא אהב מאד לצחוק ולהתבדח עם הצוות. למדתי ממנו רבות והוא ללא ספק אחת הדמויות אשר השפיעו עלי משמעותית בהמשך חיי ככירורג. לימים, כשאחיות בחדר הניתוח אמרו לי בזמן ניתוח כי תנועות ידי הינן כמו תנועות ידיו של גור, חשתי שמחה וגאווה."


מה הם תחומי ההתמחות שלך?


את הבסיס בכירורגיה לפרוסקופית רכשתי במהלך התמחותי ובהמשך, נסעתי ללונדון עם משפחתי להשתלמות בכירורגיה לפרוסקופית ב"אימפריאל קולג''" בלונדון, אצל פרופ' דרזי, אשר נחשב לאחד מחלוצי התחום בעולם. למדתי ממנו המון בכל הקשור ללפרוסקופיה ומחקר כירורגי.

כיום אני מנהל את היחידה לכירורגיה של דרכי עיכול עליונות, במרכז הרפואי ברזילי, במסגרתה אני מבצע ניתוחי וושט וקיבה לטיפול בגידולים שפירים וממאירים, לטיפול בהפרעות תפקודיות כמו אכלזיה ורפלוקס וכירורגיה מטבולית ובריאטרית – ניתוחים לטיפול בהשמנה חולנית.

כמו כן, בהיותי כירורג כללי, אני מקפיד לשמור על רמת כשירות גבוהה, בתמהיל רחב של ניתוחים בכירורגיה כללית ולפרוסקופית, בהם רכשתי ניסיון רב כמו: ניתוחי מעי גס ודק, כיס המרה, ניתוחים לתיקון בקעים בדופן הבטן ועוד, הן במסגרת הדרכת מתמחים והן במסגרת עבודתי הציבורית והפרטית."


מה היא כירורגיה לפרוסקופית (זעיר פולשנית)?


תחום הכירורגיה עבר שינויים משמעותיים בשלושת העשורים האחרונים. אם בעבר ניתוחים התבצעו בגישה פתוחה, הרי שבעידן המודרני רוב הכירורגיה מבוצעת בגישה הלפרוסקופית אשר שינתה באופן דרמטי את פני הכירורגיה על כל תחומיה.

באופן פשטני נאמר כי במהלך ניתוח זעיר פולשני, מחדיר המנתח מצלמה בקוטר של 3-10 מ"מ' וכן מכשירים עדינים ביותר דרך חתכים זעירים, לצורך ביצוע הפעולה.

לאחר ניתוח, היתרונות למטופלים כמו גם לחברה הם אדירים: חזרה מהירה לניידות מלאה, לשגרה ולעבודה, הפחתה משמעותית בכאב שלאחר ניתוח ופגיעה קוסמטית/ אסטטית מזערית, אם בכלל.


מה הוא ניתוח בריאטרי?


"בריאטריה היא תחום העוסק בכירורגיה המסייעת בהפחתת משקל. "העידן המודרני" בתחום הבריאטרי החל בשנות ה-50 של המאה ה-20 בארה"ב ובהמשך גם באירופה. הניתוחים שבוצעו אז עברו מספר גלגולים, עד לניתוחים של ימינו הכוללים: טבעת קיבתית מתכווננת, שרוול קיבה, מעקפי קיבה ותריסריון לסוגיהם.


אני מאמין שניתוח לטיפול בהשמנת יתר הינו כלי עזר בלבד, אשר נועד לסייע למטופל להפחית משקל ותוך כדי התהליך, להחלים ממחלות כמו: סוכרת, יתר לחץ דם, תסמונת דום נשימה בשינה ועוד. במקביל המטופל עובר תהליך נפשי משמעותי, תוך הסתגלות לשינויים המתבקשים כגון: הבנה טובה יותר של תזונה בריאה, פעילות גופנית, התמדה ומעקב.

חשוב לי מאוד שמטופלי ישמרו על הישגיהם לאחר הניתוח, לכן אני משקיע המון מאמץ וזמן בליווי ועושה כל שעל ידי, בכדי לגרום להם להבין כי חשוב שיגיעו לפגישות המעקב. מבחינתי, תקופת הליווי אינה מוגבלת בזמן. אחת ממשימותיי ואולי החשובה שבהן, היא להגן עליהם מעצמם ולוודא כי הם מתקדמים במסלול הנכון ואינם חוזרים לסורם."



עובדות חשובות לגבי שיעור השמנת היתר בארץ


· "בישראל כשני שלישים מבני 65 ומעלה ומחצית מבני 18-64, סובלים מעודף משקל (BMI>25<30).


· כ- 4% מהאוכלוסייה סובלים מהשמנת יתר חולנית (morbidly obese) – קהל היעד לניתוחים בריאטרים (BMI>35).


· ב-30 שנה האחרונות, ממדי ההשמנה בישראל עלו פי 3.


· ישראל מובילה מבחינת שיעור הניתוחים המבוצעים בה, ביחס לאוכלוסייה.

· בארץ פועלים להערכתי כ 60-80 מנתחים בריאטרים, מספר גבוה יחסית לכמות התושבים.



מי יכול להיות מועמד לניתוח קיצור קיבה?


"הקריטריונים מבוססים על מדד ה- BMI, הקושר בין משקל האדם לגובהו:

BMI הנע בין 18-25 נחשב לטווח בריא

BMIהנע בין 25-30 נחשב כעודף משקל

BMI הנע בין 30-35 נחשב כהשמנה

BMI מעל 35 – נחשב כהשמנת יתר חולנית


אדם עם BMI הנע בין 35-40, זכאי לניתוח קיצור קיבה, בתנאי שהוא סובל ממחלה אחת לפחות, מבין רשימת המחלות הנכללות בתחלואה הנלוות להשמנה חולנית כגון: יתר לחץ דם, סוכרת, תסמונת דום נשימה בשינה, יתר שומנים בדם עם/בלי כבד שומני, בעיות פוריות ועוד.

אדם עם BMI 40 ומעלה, זכאי לניתוח קיצור קיבה במסגרת סל הבריאות."


מה הם יתרונות הניתוחים הבריאטרים?



"עלייה במדד האושר - לאחר הניתוח, צפויים רוב המטופלים להפחית 50-95% ממשקלם (כמה עשרות קילוגרמים). המטופלים מרגישים מאושרים, מצב רוחם משתפר משמעותית, ביטחונם העצמי עולה והם חוזרים למעגלים חברתיים מהם פרשו בעבר. המטופלים מרגישים קלים ומתחילים לעסוק בפעילות גופנית. רובם ככולם מציינים כי חייהם השתנו מקצה לקצה.


שיפור במצב הבריאותי - בקרב מטופלים אשר בנוסף להשמנה, סבלו גם ממחלות נוספות, ההפחתה במשקל מביאה לשיפור ולעיתים אף לרמיסיה (העלמות או תרדמת) של מחלות כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, כבד שומני, שיפור בפוריות ועוד.

בקרב אנשים הסובלים מהשמנה חולנית, ללא תחלואה נלווית, ההפחתה במשקל עשויה למנוע את התפתחותן של המחלות הללו בעתיד.


חיסכון לקופת המדינה - שיפור בתחלואה נלוות ,בעקבות ניתוחים בריאטריים, מוביל להפחתת הוצאות מערכת הבריאות בגין טיפול באותה תחלואה נלוות".


מה אתה אוהב לעשות בשעות הפנאי?

"במסגרת המרתון של החיים, למדנו, אשתי טלי ואני, לנהל את הפנאי המועט שיש לנו. זמן זה נחלק בין: פעילויות משפחתיות שונות בארץ ובחו"ל, פעילויות שלי בתחום המוטורי (אופנועים ומכוניות) ופעילויות דו גלגליות שלי יחד עם אשתי, שהרי אי אפשר בלי אופניים – אהבה אותה הצלחתי להנחיל גם לטלי וכך אנו גם מרבים לרכוב יחד.

מעבר לזאת, שלל פעילויות הכוללות: מוזיקה, קולנוע, חברים, משפחה, בילוי עם שני בניי ואקדמיה, גם נכנסות למשבצת הצפופה הזאת, שקוראים לה פנאי ולא בהכרח בסדר הזה. "


Comments


bottom of page