top of page
תמונת הסופר/תאורית לבה

רויטל לוריא // פורחת ומפתיעה כל השנה


כולנו מכירים את הרגע הזה של תשישות בסוף כל יום עבודה עמוס בעשייה ובדרכנו הביתה, אנו חולמים על עצמינו בבית. הרגע הזה שאנו מחכים לו הוא רגע של נחת כשנתרווח על הספה, נכין לעצמנו לשתות, ונשב בפינה הירוקה שלנו. אותה פינה ירוקה בביתנו, שאין זה משנה אם היא במרפסת הדירה או בגינה ירוקת דשא, הנוף הירוק שישתקף מול עיננו ייתן לנו את רגעי השקט שאנו מחכים להם בסוף כל יום ונרגיש את עצמנו מתנתקים מהמציאות למחוזות של גן פורח ומרנין את הלב.


רויטל לוריא, מעצבת גינות מעל 30 שנה המייעצת ללקוחותיה כיצד לתכנן ולעצב את גינת ביתם ממליצה על עיצוב גינה דינאמי המשתנה כל פעם בפריחה חדשה בהתאם לעונות השנה.



מהי גינה דינאמית?

גינה היא אלמנט עיצובי חי ונושם משתנה בין יום ולילה, משתנה בין עונות השנה ויוצר מחזוריות דינמית המסמנת את קצב החיים ומעגל החיים לאורך השנה. בשונה מפנים הבית, שם האלמנטים העיצוביים קבועים, הגינה משתנה: הצמחים מתפתחים ועץ קטן גדל ותנאי הצל משתנים בהתאם, עשבוניים נעים ברוח ויוצרים גלים, עלים משנים את צבעם ונושרים, וגלי פריחה עולים ויורדים ונותנים מוקד כל פעם לקבוצת צמחים אחרת. אפשר ליצור גינה סטטית בה הצמחים ירוקי עד ואינם משתנים הרבה לאורך השנה, אך לדעתי כל היופי והעניין הוא לעצב גינה דינאמית ומפתיעה המשנה את עצמה בפריחה ובצמחייה בהתאם לעונות השנה. כל צמח או פרח מסמל את העונה הקרובה כמו השקדייה עם בוא האביב, עלי שלכת או פירות אדומים על הצמחים את הסתיו, חצב המסמלים את שלהי הקיץ והיופי הוא ליצור מראה שמשתנה כל השנה ומעודד את בני הבית להתרגש כל פעם מחדש מהתגלית החדשה בגינה.


את הגינות הדינאמיות אני מתכננת מראש תוך שימת לב שבכל עונה יהיה כוכב עונתי בגינה. היופי ואתו גם האתגר שבתכנון, הוא ליצור גינה עם צמחים שיהיו שם כל הזמן אבל כל פעם מגיע זמנו של אחד לככב וכל שאר הצמחים נותנים לו את הבמה והרקע וכך חוזר חלילה כל השנה. בכל עונה לגלות הפתעה ולהבין שעונה הסתיימה ובפתחה עונה חדשה בהתאם לצמחייה.


ואיך את מתכננת צמחיה במרפסות?

גם במרפסות כמו בגינות קרקע אפשר לייצר דינמיות תוך התחשבות במגבלות של גינת מרפסת כמו משקל ורוחות ועוד. תכנון פינות ירוקות תוך התייחסות ושילוב צמחיה התואם כל מרפסת. במרפסת קטנת שטח, אעדיף לשמור על שטחים ריקים ללא צמחיה לתחושת אווריריות ואבחר לעצב עם עציצים קטנים או אדניות עם צמחים מטפסים נשירים הנותנים את דינאמיקה של לבלוב, פריחה, נשירה ושוב לבלוב לאורך השנה.


מרפסות הממוקמות בקומות גבוהות או הפונות לים, שם הרוחות חזקות אדאג לא לעצב עם עציצים או צמחים המתפתחים לגובה רב ואבחר צמחיה עמידה לרוחות כמו עשבוניים שנותנים מראה חי ודינאמי כל השנה. אני תמיד מתחשבת בעונתיות הפריחה ומשלבת מספר צמחים כדי לשמור על משחק הפריחה המשתנה. אם בעונת הסתיו תגיע השלכת ואתה העלים הצהובים, בעונה אחרת יפרחו פרחים צבעוניים או פירות קישוטיים על העץ.



ומה לגבי צמחי תבלין?

אחד הדברים הכי כיפיים זה להשתמש בצמחי תבלין מהגינה עם זה לתה או לסלט. צמחי התבלין הם צמחים שמאוד קל לגדל אותם חלקם מקומיים לאקלים ים תיכוני. חלק מצמחי התבלין, כמו רוזמרין, מרווה ועשב לימון הם רב שנתיים, וחלקם סובלים בחורף כמו ריחן או פטרוזיליה אלא האחרונים אפשר לאסוף את זרעיהם בסוף הקיץ (להפסיק לקטוף את העלים בסוף עונת הצימוח ולאפשר לצמחים לייצר פרחים) ולזרוע אותם מחדש באביב כך שיהיה מחזור צמיחה נוסף.



כשאת מתכננת גינות, האם הצמחים במשתלות תמיד זמינים?

לא. המשתלות מוכרות את הצמחייה הנמצאת בשיאה בהתאם לכל עונה. כשאני מתכננת גינה אני לא מתחשבת במלאי המשתלות הנוכחי אלא משאירה מקומות פנויים בגינה לצמחיה שתהיה בעונה הבאה וזאת כדי לדאוג למראה גינה דינאמית ירוקה ופורחת כל עונה.


חיינו דינאמיים ומשתנים. האם כך גם הגינה?

אכן כן. עם הזמן כשחלים שנויים בסטטוס התא המשפחתי כך משתנה הצורך בשימוש הגינה. בעבר כשהילדים היו קטנים, הייתה דרישה למשטחי דשא למיקום טרמפולינה, ג'קוזי או בריכה, עם הזמן כשהילדים מתבגרים, תכנון הגינה יתחדש לעיצוב פינות ישיבה עם עמדת מנגל וצמחיה מסביב, או אזורי משחק כמו טניס שולחן. אני מתאימה את תכנון הגינה לפי בקשותיהם וצרכיהם של לקוחותיי לאורך השנים, תוך התעניינותי בהם. בעונת החורף כשהגינה בתרדמת חורף, ואנחנו מבלים בעיקר בתוך הבית זה הזמן לחשוב איך ומה השינויים או השיפוצים שביקשו כדי ליהנות מהם לקראת האביב ולתכנן יחד את הצמחים לעונה הקרובה.



מהו השנוי שעובר על תחום עבודתך בעידן הנוכחי?

היום כשהדרישה לאסתטיקה בעלייה, כך עולה גם הדרישה לנראות ביתנו והאווירה בו. בתקופת הקורונה, כשאנשים מצאו את עצמם יושבים תקופה ממושכת בבית, התחדדה אצלם ההבנה כי הבית הינו המקלט היציב והמוגן עבורם וכדי שיהיה נעים לשהות בו, עלה הצורך לטפח אותו, לחדש ולעצב פינות ירוקות ופורחות שעושות טוב לנשמה. היום שלוש שנים אחרי תחילת הקורונה עדיין יש הרגשה שהצורך שביתנו הוא מבצרנו ואותו נטפח ונשמר. הבית ואיתו הגינה הוא המקום לבלות לארח ולמצוא בו פינה של רוגע.



יש לך מטרה חדשה להגשמה?

לאחרונה הרחבתי את פעילותי גם למגזר הציבורי. אני מוצאת סיפוק גדול כשאני רואה את השפעה של הקמת פארק ברמה הקהילתית ליישוב. כשאני רואה ילדים משחקים בדשא, נהנים ממכשירי הכושר או יושבים על ספסלים הפזורים במרחבים שעיצבתי, ויוצרים קשרים ופעילויות חברתיות ברמת הפרט וברמת הקהילה אני מלאה באושר וגאווה.


כולי תקווה להמשיך בפרויקטים שכאלה תוך רצון ליצור אינטראקציה והנאות בגינות ציבוריות בין מגוון קהלים, ילדים ומבוגרים.



Comments


bottom of page