רבקית לוי דרורי | מלחמת 12 הימים נגמרה- מה עכשיו?
- אבי יופה
- 8 ביולי
- זמן קריאה 3 דקות
התגובה הראשונית למלחמה שפורצת היא לרוב שיתוק מידי של כל פעילות המשק, פרט למקומות העבודה המוגדרים חיוניים. כך היה לנו בקורונה וכך היה גם ממש לאחרונה, עם סיום המלחמה האחרונה שפרצה מול איראן.
ובמלחמות כמו במלחמות, ובאירועים קיצוניים בכלל, תחילה יש הקפאה שלאחריה תקופה של פריחה ואין מקום שיכול להדגים טוב יותר את התנודתיות הזו מאשר שוק הנדל"ן.

"המלחמה האחרונה פתחה לאנשים רבים את העיניים", מודה רבקית לוי דרורי. "הם הבינו שפתאום הממ"ד הוא לא עוד מחסן עם מדפים, אלא הלב הפועם של תחושת הביטחון. אסור לנו לשכוח את זה ולהירדם שוב אל תוך האשליה שהבית שלנו מוגן".
רבקית לוי דרורי, עובדת בנק לשעבר, החליטה לאסוף את תחושות התסכול והפספוס שחוותה לפני 25 שנים בזמן שלקחה את המשכנתא שלה על מגרש ובניית בית בשוהם ולהקדיש את זמנה להנגיש ידע לאנשים. זה גם מה שהניע אותה לבחור בתחום העיסוק שבו היא פועלת ב-12 השנים האחרונות והוא ייעוץ משכנתאות. כשהיא מדברת על החשש מהירדמות כוונתה לדירות בעלות הממ"ד שמתחילות להיחטף בקצב גבוה, אל מול הדירות נטולות הממ"ד שמתחילות לסבול מביקוש שהולך וצונח ואיתו ירידת מחירים.
"במהלך הקורונה, לדוגמה, היה פיצוץ בביקוש לדירות", נזכרת לוי דרורי. "בהתחלה הביקוש היה לבתים עם מרפסות גדולות, בית פרטי או דירות גן. היום אנשים מתחילים לחפש דירות עם ממ"דים במסגרת שדרוג הדיור שלהם, כשהמחיר של דירות ללא ממ"ד רק ילך וירד".
מה היית ממליצה לאנשים שמתחילים לחפש לשדרג עכשיו את הדירה שלהם לאחת עם ממ"ד?
"אנשים צריכים לעשות את זה חכם ולדעת כמה הם יקבלו עבור הדירה שהם מוכרים. אם המחיר הולך לרדת בהנחה שאתה מוכר דירה ללא ממ"ד, אתה חייב לעשות את זה בוודאות מסוימת. להערכתי, למרות שאצלנו במדינה אנחנו סובלים מכאוס מוחלט, רבים ירצו להיפטר מדירות ללא ממ"ד ובגלל זה אנשים יהיו מוכנים להוריד את המחיר שהם מבקשים".
הערכתה של רבקית לוי דרורי מבוססת על פרסומים שונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ובנק ישראל בין השאר, שמראים כי שוק הנדל"ן נחשב לגמיש ועמיד בצורה יוצאת דופן וכזה שיודע להתאושש מהר בתקופה שאחרי מלחמה. כמו כן התמונות של ההרס במרכזי הערים הפכו את הנוכחות של ממ"ד ממותרות להכרח, מה שיביא לעליית מחירים של אותן דירות.
"כשיש לנו ממ"ד אנחנו כנראה בטוחים מבחינה פיזית במידה ויהיה איום נוסף מצד איראן, אבל יש חשש בכל הקשור לרכוש הקיים בדירה", מסבירה לוי דרורי. "ביטוח הדירה הרגיל לא מכסה פגיעה במסגרת אירוע ביטחוני, לכן הפיצוי מגיע ממס רכוש שמגביל את גובה הפיצוי. אפשר לעקוף את ההגבלה הזו דרך הרחבת היקף הפיצוי מראש על ידי רכישת פרמיה נוספת. בכל הקשור לדירה עצמה נקבל פיצוי בהתאם לשווי שלה ברגע הפגיעה ללא ערך הקרקע".

למרות שהיום יש הרבה יותר דירות בלי ממ"ד מאשר עם ממ"ד.
"יש מחסור גדול מאד ולכן צריך לבצע תכנון נכון. לקבל ודאות כמה שאפשר על המחיר בלי ממ"ד, ועדיף לבצע קודם את המכירה ורק אז את הקנייה. מי שרוצה לרכוש דירה עם ממ"ד שידע שיש לזה מחיר. כל הדירות החדשות שנבנות עם ממ"ד הן יקרות יותר מדירות יד שנייה, כשאת הכל צריך לקחת בחשבון במסגרת התקציב שלנו. ועדיף לא לחכות לפרויקט מחיר למשתכן כי נראה שמדובר בתוכנית שהולכת לגווע".
רבקית לוי דרורי מחכה בעצמה כבר שנה ותשעה חודשים לחזור הביתה לקיבוץ מפלסים שבעוטף עזה, לבית שנמצא בתהליך בנייה עם ממ"ד. באותה שבת שחורה של ה-7.10 היתה לוי דרורי בדירה ששכרה במפלסים, מרחק לא רב מקיבוץ סעד שם נולדה ושם מתגוררים עד היום אחיה וחברותיה הטובות.
בסופו של אותו יום טרגי הצליחה לוי דרורי לפנות את עצמה לאזור בטוח, ואז התחילו השנה וחצי האחרונות בחייה במהלכן עבר זמן עד שהבינה שהיא חוותה טראומה.
"כל מה שאני רוצה זה שוב להרגיש בבית. להרגיש בטוחה ולשחרר את ה'הולד'", היא מודה. "בסוף בית הוא המקום שבו אנחנו אמורים לנשום לרווחה. אבל אם אין בו ממ"ד- האם באמת נוכל להרגיש בו בית וביטחון?".
Comments